Jedną z najprzyjemniejszych stron podróżowania jest poznawanie lokalnej kultury oraz zwyczajów. Wielbiciele kuchni i poznawania nowych smaków z pewnością chętnie skorzystają z możliwości nie tylko odwiedzenia lokalnych restauracji oraz barów, ale przekonania się, jakie bogactwo drzemie w lokalnej kuchni. Odwiedzając kraje Europy Zachodniej, takie jak Francja czy Włochy, warto zwrócić uwagę na niewielkie restauracje, często prowadzone przy domach prywatnych, które zaoferują nam domowe, lokalne jedzenie. Wybierając się na zakupy pamiątek również możemy pomyśleć o kupnie egzotycznych przypraw czy lokalnych słodkości. Pobyt nad morzem koniecznie musi wiązać się ze skosztowaniem morskich specjałów. W przypadku wczasów w Chorwacji warto zapoznać się ze smakiem owoców morza (kalmarów, ośmiornic) oraz lokalnych ryb. Podróżując po Europie nie zapomnijmy również o krajach Beneluksu – oferowane przez nie bogactwo smaku to przede wszystkim doskonałe, holenderskie sery, ale również niezrównana w smaku belgijska czekolada. Hiszpania zachwyci każdego gościa słynnymi tapas, czyli niewielkimi przekąskami, składającymi się z oliwek, chleba, suszonej szynki oraz ryb. Wyspy Brytyjskie to królestwo doskonałego ciemnego piwa. Na północy, w Szkocji, uraczeni zostaniemy potrawą o nazwie „haggis” oraz doskonałą whisky.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply